Az Ön mentálhigiénés tanácsadója

Somogyi Levente


2011-től Human-Service mentálhigiénés tanácsadójaként dolgozom. Alkalmazott keretek és tudományos érdeklődési területek:

- Egzisztencialista megközelítés
- Sématerápia
- Kognitív-viselkedéses irányzatok
- Rövidtávú célorientált technika
- Kübler-Ross alapú gyászmunka
- Kombinált 12 lépéses módszer
- Narratív pszichológiai irányzat
- Brainspotting (BSP)
- PSTEC

Szomorú tény, hogy sokszor csak túlélni akarjuk a mindennapokat, megelégszünk azzal, hogy jobban érezzük magunkat, ahelyett, hogy aktív formálójá válnánk saját életünknek és tényleg akarnánk meggyógyulni vagy kigyógyulni problémáinkból. Hasonló módon tapasztalom, hogy bár mindannyian egyedinek és eredetinek születtünk, sokan közülünk viszont emberi teljességük 'másolataként' élnek és halnak meg, valaki másnak az életét leélve, manipuláltan, lemonva a legnagyobb értékről az eredetiségről.

Jó hír, viszont, hogy egyéni készségeink fejleszthetőek, belsőlátásunk élesíthető, ennek mértéke azonban attól is függ mennyire egyeztethető össze azzal az önképpel, amit legbelül hordozunk magunkban magunkról.

Ezért fontos az gyarapítsuk önismeretünket és növekedjünk az intellektus és a szív vonatkozásában is. (Badarság lenne azt gondolni, hogy kizárolag fejben, az eszünkre hagyatkozva a valahol belül érzett üresség, majd csak úgy elillan.) A kiegyensúlyozottabb létünkhöz, elengedhetetlen a test és a lélek egyensúlya, valamint az IQ, az EQ, és bizony az SQ tényezők összhangja. Ne féljük elindulni ezen az úton! Merjünk bártan külső segítséget kérni, mégha látszólag feloldhatatlan dilemma előtt találjuk is magunkat.

2001-ben végeztem mentálhigiénés szaktanácsadó szakon az Egyesült Államokban, ahol összesen 7 és fél évet töltöttem. A tanulmányaim végeztével idehaza a vállalati, oktatói, valamint mentális egészségmegörző területeken egyaránt dolgoztam az elmúlt közel két évtizedben.

2007-2011 között a munka mellett, mondhatjuk úgy is, hogy visszatértem az " iskolapadba" és a Pécsi Tudományegyetem Szociálpszichológia doktori képzésében vettem részt. 2011-ben alapítója voltam a Human-Serivce Tanácsadó Irodájának, mely mentálhigiénés tanácsadást biztosít független szolgáltatóként vállalatok/intézmények dolgozóinak és felnőttképző és felsőoktatási intézmények hallgatóinak.

Az elmúlt évek során természetesen sem elkötelezettségem, sem a fókuszom nem változott. Továbbra is elsődlegesen a küzdelmekbe megfáradt emberek lelki boldogulását és gyarapodását tartom fontosnak kortól, élethelyzettől függetlenül, hiszen az emberi életünk során többször fordulhat elő, hogy elakadunk, más szóval döntési helyzetbe kerülünk. Ezek az elakadások, belső feszültségek gyakran nem múlnak el külső segítség igénybevétele nélkül. Ebben igyekszem segítséget nyújtani a növekedésere és kiegyensúlyozottságra törekvőknek.